Oosterse Wijsheid, Westerse Renaissance ~ Hans Leewens

Hans Leewens’ bewerking van I am all, a cosmic vision of man van Sudhakar S. Dikshit.

Dit is een ongebruikelijk boek. De oorspronkelijke tekst van de inmiddels overleden Indiase zakenman verscheen in 1988. Hans Leeuwens vertaalde en vulde aan met inleidingen en kanttekeningen. Dikshit schreef een prachtige uiteenzetting van de Vedische filosofie zoals die door hem werd gehoord in de loop der jaren. En wat belangrijker is, kennelijk in de praktijk gebracht. Een praktische filosoof. Heldere taal, heldere motieven. Een prachtig boek, uitnodigend tot eerbiedige reflectie.

Hans Leewens is erin geslaagd om de Vedische filosofie dichter bij het Westerse denken te brengen. Het kan gelezen worden als een ‘afrekening’ met het dogtmatische. het fundamentalistische in de 3 profetische godsdiensten. Met name het gemak waarmee in het Christendom en in de Islam over God als persoon wordt gesproken. Hoe in naam van de wrekende God, c.q. Allah ongelovigen en tegenstanders gestraft werden en worden, helaas tot vandaag de dag toe.
Het Westerse denken is toe aan een wezenlijke omslag. Van enerzijds te devotioneel en hinkend op primitieve religieuze archetypen en anderzijds – deels als reactie daartegen – te rationeel, naar contemplatief. Dat beschouwelijke, reflectieve, bestond zeker bij de eerste kerkvaders, de woestijn vaders en in de gnose. Maar het werd gekneveld door kerk en staat vanaf de 4e eeuw. Het lijkt op het punt om te herleven in een tijdperk dat wel als ‘Spiritueel/Post Religieuw’ wordt benoemd.
Het boek ademt de verwachting van een 21e eeuwse Westerse Renaissance onderbouwd door Oosterse Wijsheid. De hoop is dat het ook en vooral de Pragmatische Generatie (1971-1985) zal aanspreken. Een renaissance generatie die verlangt naar het universele, wars van dogma’s en religieuze rituelen.

Dit boek is vooral bedoeld als hulpmiddel bij persoonlijke ontwikkeling. Het is ontstaan vanuit een praktijk van ruim 25 jaar begeleiding van individuen op zoek naar hun bestemming. In die praktijk van outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching van duizenden kwam praktische filosofie als totaal relevant aan het licht.

taal: Nederlands
vertaald uit het Engels door Hans Leewens
oorspronkelijke titel: I Am All – A Cosmic Vision of Man
sofcover: 253 pagina´s
uitgeverij: Synthese
1e druk, 1988
formaat: 135 x 215 x 23
ISBN: 9789062710133

Deze titel is momenteel niet op voorraad.

SKU: WV-ZR-0121 var Categorieën: ,