De advaita bijbel van Nisargadatta Maharaj

Ik Ben / Zijn is één van de boeken die onmisbaar blijken te zijn als je serieus bent om de hoogste waarheid te leren kennen. Het boek kun je zien als een ‘advaita bijbel’, waarin alles staat wat nodig is om de trucs van de mind te doorzien. Het boek bevat ontelbare gesprekken die Nisargadatta heeft gevoerd met zijn leerlingen en in elk gesprek word je vanuit een andere invalshoek weer terug gebracht naar de eenvoud van zijn, van werkelijkheid.

“Als je niet geleerd hebt om te kijken, zal het je niet veel helpen als ik allerlei namen geef en er op allerlei manieren naar verwijs. Iemand die bijziende is, zal een papegaai op een tak niet zien, hoe lang je hem ook uitlegt waar hij moet kijken. Op zijn best ziet hij jouw wijzende vinger. Leer dus eerst om helder te kijken in plaats van te staren, dan zie je de papegaai vanzelf.
Ook moet je heel graag willen zien. Om tot zelfkennis te komen, heb je zowel helderheid nodig als een groot verlangen. Je hebt wijsheid van hoofd en hart nodig en die groeien doorat je serieus in je dagelijks leven toepast wat je tot nu toe hebt begrepen, hoe weinig dat ook mag zijn.”
– Nisargadatta

Het is niet een boek om even snel door te lezen en dan achterin de kast te leggen. Het boek kun je je leven lang ter hand nemen, omdat het voor verschillende fases van je spirituele ontwikkeling aanreikingen geeft. Elk gesprek in het boek verdient het om nauwgezet te lezen en de woorden die Shri Nisargadatta Maharaj geeft, diep door te laten dringen.

Later in zijn leven, wilde Nisargadatta al deze uitleg niet meer geven aan zijn bezoekers. Hij zei dat ze eerst het boek maar goed moesten doornemen en als er dan nog vragen waren, dat ze dan bij hem konden komen.

Dit boek is dé basis voor iedereen die wil weten wat zelfrealisatie is.
Het bevat maar liefst 900 pagina’s en is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar:

Ik ben Zijn 03 Ik ben Zijn 01Ik ben Zijn 02

ISBN: 9789401302050 | Uitgeverij: Altamira | Hardcover: 912 pagina’s